Het Limburgs Schutterij Museum

Het schutterijwezen kent een eeuwenoude, diepgewortelde traditie in de Nederlands en Belgisch Limburgse samenleving. De belangen van circa 170 schutterijen worden behartigd door de Oud Limburgse Schuttersfederatie. Door de eeuwen heen werd er een rijke collectie nagelaten van vaandels, buksen, uniformen, koningszilver, onderscheidingen, documentatie enz. Deze attributen verdienen het voor het nageslacht geconserveerd te worden. Maar dat niet aileen: ook verdient deze waardevolle collectie een waardige plaats waar zij en onze nakomelingen ze kunnen bewonderen. Eerdere pogingen om een museum op te richten ten einde dit culturele erfgoed op een blijvende en verantwoorde wijze ten toon te kunnen stellen waren slechts een kort leven beschoren. Zo moesten musea in Hoensbroek en Stramproy achtereenvolgens vanwege diverse omstandigheden hun deuren sluiten. 

Mede door toedoen van de Stichting Garde Tegeliers werd jaren geleden een opstap gemaakt om de inmiddels op afgelegen zolders resp. kelders gelegen schuttersattributen aan een breder publiek voor te stellen. Een stichting werd in het leven geroepen die startte met een tijdelijke expositie in de botanische tuin Jochumhof te Steyl, waarbij dankbaar gebruik werd gemaakt van de ondersteuning van het Euregionale Towana project. Uiteindelijk betekende deze stap de opmaat tot de definitieve vestiging van het Limburgs Schutterij museum in Steyl.

Wijlen OLS-president Frans Wolters bij de opening van het museum in Steyl op 25 augustus 2001 : “Dit is nog maar het begin. Dit museum zou uit moeten kunnen groeien tot een compleet en professioneel gerund informatie- en documentatiecentrum over het schutterswezen in de beide Limburgen”.

Een uitslaande brand maakte op 10 april 2008 een (voorlopig) einde aan de activiteiten van het museum. De collectie bleek weliswaar voor een groot deel nog schoon te maken of te restaureren, maar het gebouw was reddeloos verloren.  Het museum kon na de brand niet terugkeren naar het oude onderkomen bij het Missiemuseum. Er werd een nieuwe plek gevonden in de Sint Rochuskerk in Steyl. De kerk krijgt een multifunctionele indeling en heeft naast het museum ook een horecagedeelte dat wordt gebruikt voor vergaderingen en presentaties.

Het nieuwe Limburgs Schutterij Museum wordt op zondag 10 april 2016 officieel geopend.


Voor meer informatie kijkt u op de website http://schutterijmuseum.nl.