Heiligdomsvaart Maastricht

MAASTRICHT - Maastricht maakt zich op voor de viering van de 55e Heiligdomsvaart. Het thema voor dit jaar is: “Doe goed en zie niet om”. Rondom deze zeven jaarlijkse Heiligdomsvaart is een uitgebreid programma samengesteld met meerdere culturele manifestaties en tentoonstellingen. Hoogtepunten zijn de traditionele plechtige ommegangen op zondag 27 mei en op zondag 3 juni, waarbij de relieken door de straten van de binnenstad worden gedragen. Vervolgens is er een afsluiting in de Basiliek van Sint-Servaas.

Achtergrondinformatie

Het ontstaan van het fenomeen van de Heiligdomsvaart is vooralsnog onduidelijk. De oudste vermeldingen van soortgelijke evenementen stammen uit de Middeleeuwen. Aangenomen mag worden dat de openbare vertoning van de relieken samenhangt met de aan die relieken toegeschreven macht voor genezing van ziekten en het afwenden van rampen. Met het bezoeken van de Heiligdomsvaart en het aanschouwen en aanraken van de relieken konden aflaten worden verdiend en daarmee hoopten de gelovigen uiteindelijk in de hemel te komen. Ook mag vermeld worden dat een toestroom van de (tien-)duizenden pelgrims een welkome bron van inkomsten was voor de organiserende kerk en de plaatselijke economie!

Uitnodiging

Wij willen individuele schutters van de schutterijen van de Oud Limburgse schuttersfederatie ook de mogelijkheid bieden aan een van deze ommegangen deel te nemen. Enerzijds wordt schutters met uniformen die enigszins identiek zijn aan de uniformering van de Maestrichtsche DienstDoende Stadsschutterij 1815 de kans geboden achter het koninklijk vaandel mee te marcheren en traditiegetrouw de relieken met als hoogtepunt de noodkist te beschermen, anderzijds kunnen geïnteresseerden schutters – gedacht wordt aan twee schutters per vereniging met verenigingsvaandel (het zijn twee ommegangen, dus twee kansen) – halverwege de ommegang een grote schuttersfamilie vormen en op deze wijze de schutterstraditie aan de vele bezoekers van binnen- en buitenland te presenteren. Beide Ommegangen (27 mei en 3 juni) starten om 14.00 uur en eindigen omstreeks 16.45 uur bij Het Vagevuur (tussen St.-Janskerk en de St.-Servaaskerk, aan het Vrijthof). Start op 27 mei is aan de Alexander Battalaan in Wyck. Start op 3 juni is aan de Tapijnkazerne, St.-Hubertuslaan Maastricht. Ter ondersteuning voor beide groepen worden ook tamboers opgeroepen om deel te nemen en een gezamenlijke processiemars te spelen. Voor de deelnemende schutters en tamboers wordt er gezamenlijk vertrokken vanaf het stadsschutterslokaal aan de Brusselsestraat 10D. Er is voldoende parkeergelegenheid op de parkeerplaats aan de Cabergerweg. Wel tegen betaling. Deze parkeerplaats ligt op loopafstand van het schutterslokaal, dat ook heel dicht bij het eindpunt ligt. Na afloop zal er worden gezorgd voor een koffie met vlaai. Ook zijn er andere verfrissende dranken aanwezig. In het schutterslokaal zijn ook voldoende faciliteiten voor omkleden aanwezig. Wat zou het mooi zijn als Maastricht jullie kan verwelkomen op deze Heiligdomsvaart 2018.
Voor meer informatie verwijs ik graag naar de volgende websites:

http://www.heiligdomsvaartmaastricht.nl/nl
http://www.stadsschutterij-maastricht.nl/