Het stille Licht

Prachtig om te zien dat een schutterij in Coronatijd bezig is met de toekomst. Wij roepen u ook op om uw schuttersactiviteiten daar waar mogelijk is op te pakken en deel uw ervaringen op deze pagina met uw mede-schutsbroeders en -zusters, gildebroeders en zusters.
Na de voorjaars acties die de Maestrichtsche DienstDoende Stadsschutterij 1815 (MDDS 1815), is er samen met John Eijssen (gastheer van de Cellebroederskapel) een gesprek geweest met Eric den Hertog de voorzitter van de MDDS 1815. Hierbij is het een initiatief geboren, waar iedereen voor uitgenodigd wordt om aan deel te nemen.

Door zijn werk als gastheer in de Cellebroederskapel heeft John, samen met de MDDS 1815, een enorme maatschappelijke functie binnen de stad Maastricht, gezien hun dienstdoende karakter in en rond Maastricht, geven deze John en de MDDS 1815 een perfecte aan/invulling aan dit initiatief. In het afgelopen jaar kregen wij allen te maken met Covid-19; een pandemie die vele zieken en helaas veel overlijdens en triestheid met zich meebrengt. Maar ook hoop en fijne warme gebeurtenissen. Iedereen heeft hierdoor een eigen beleving die men niet kan of wil delen of overbrengen maar er wel bij stilstaan. Daarom gaat het initiatief genaamd HET STILLE LICHT van start. Stille slaat op eenzaamheid en werkelijke stilte; licht slaat op hoop en vooruitzicht op beter. Het stille licht is een individuele korte wandeling van de Cellebroederskapel aan de Brusselsestraat naar de Onze Lieve Vrouw "Sterre der Zee" Basiliek bewapend met een brandende olielamp waaraan bij Maria een kaars gekocht wordt en deze wordt aangestoken aan het brandende licht dat men bij zich draagt. Deze lamp is een historische olielamp afkomstig uit de Nederlandse nooduitrusting van een veldlazaret in 1967 en is dus extra een passend licht. Deze brandende lantaarn staat symbool voor iedereen die overleden is aan corona, of mensen die tijdens deze tijd overleden zijn en waarvan helaas in stilte afscheid van is genomen, maar ook de horecaondernemer, de muzikant of mensen in eenzaamheid die het zwaar hebben, te gedenken met je eigen overweging. De monniken van de Cellebroederskapel waren al vanaf 1512 belast met de zorg van een andere pandemie namelijk de pest en gingen vanuit hun klooster aan de Cellebroederstraat de binnenstad in om zieke mensen te verplegen en bij overlijden te begraven. Zo krijgt men de geest van de Cellebroeder en de innige intentie en herdenking weer levend. Er is een gastenboek aangeschaft waar iedere deelnemer aan de wandeling naar de Basiliek zijn boodschap in kan schrijven en zo ontstaat er een mooi document met ieders eigen intentie. Vanaf de startdag nodigen wij iedereen uit om deel te nemen aan iets unieks in Maastricht en is het dus de bedoeling dat er iedere dag er door 1 persoon of door een echtpaar gelopen gaat worden. Om deel te nemen kunt u een, of als u het fijn vindt, meerdere momenten aangeven wanneer u zou willen lopen in de onderstaande agenda. In principe is het de bedoeling (tot er weer versoepeling komen en meer mag) om elke dag om 17.30 uur te vertrekken bij de Cellebroederskapel. Mocht u meer informatie wensen, kunt u uw vraag stellen op het volgend mailadres: John.eijssen@cellebroederskapel.nl en info@stadsschutterij-maastricht.nl.

“Met hartelijke schuttersgroet spreek ik de wens uit dat deze “traditie” zich onder de schutterijen in Limburg zal verspreiden en overgenomen wordt” Namens de MDDS 1815 fijne kerstdagen en een voorspoedig 2021 gewenst