Nieuwsbrief Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray

Eens in de zeven jaar is de Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray aan de beurt om een bondsschuttersfeest te organiseren van de Bond van Noord- en Middenlimburgse schutterijen - schuttersgilden en broederschappen, de Schuttersbond Juliana. Deze schuttersbond bestaat uit 19 schutterijen uit Noord-en Midden-Limburg, die elkaar jaarlijks drie maal treffen om samen een schuttersfeest te beleven. Een ontvangst in het gemeentehuis door het College van Burgemeester en Wethouders, een officiële inspectie, de optocht en alle wedstrijden in het kader van het schutters- en gildewezen, zoals vendel-, muziek-, solisten-, beoordelings- en schietwedstrijden. 

Zo zal het dan ook gebeuren dat op zaterdag 16 en zondag 17 mei 2015 Venray in het teken zal staan van de organisatie van dit bondsschuttersfeest. Het bestuur en leden van de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray zien deze gelegenheid ook zeer zeker om Venray te promoten en hebben daarom ook zich niet beperkt tot de schutterijen van de schuttersbond Juliana, maar ook zeker de schuttersgilden van de eigen gemeente en buiten de provincie benaderd om deel te nemen aan dit bondsschuttersfeest. (Onder voorbehoud) zullen op zondag 17 mei 2015 31 schutterijen en schuttersgilden door de straten van het Venrayse centrum trekken om daar aan Venray te tonen, wat één van de redenen van Rembrandt geweest is om de Nachtwacht te schilderen. U zult getuige zijn van het aloude cultureel historisch erfgoed en dat allemaal in Venray, maar er is méér dus lees deze nieuwsbrief aandachtig door.

Wilt U als VIP-jeugdjurylid het bondsschuttersfeest meemaken?

De jeugd heeft een aparte status binnen de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray, want de jeugd is onze toekomst en ook dit bondsschuttersfeest willen wij aangrijpen om de jeugd erbij te betrekken? Zondag 17 mei 2015 hebben jullie een unieke kans!

Vanaf groep 5 van het basisonderwijs (t/m 16 jaar) zijn wij op zoek naar jeugdige personen, die één dag als VIP-jeugdjurylid bij ons aanwezig willen zijn. Je gaat mee naar de ontvangst in het Gemeentehuis en ontmoet daar de Burgemeester, die in zijn ambtskostuum ons terzijde zal staan. Je neemt deel aan de inspectie en ziet daar alle schutterijen en schuttersgilden voor je staan, je zult de schutterijen gaan jureren vanuit jouw eigen en je gaat samen met de andere jeugd bepalen wie de beste is en de jeugdprijs zal ontvangen. Na de optocht ga je mee naar de schuttersweide en daar wordt voor eten en drinken gezorgd en daar zul je ook de beoordelingen van de koningsparen, de marketentsters en de bielemannen mee gaan maken en natuurlijk zul je zelf ook kunnen genieten van een schitterende dag?

Helaas kunnen wij maar vóór maximaal tien personen deze erefunctie wegleggen, dus reageer heel snel via Bvanlierop@Home.nl

Zaterdag 16 mei 2015

Ook op de zaterdag, voorafgaande aan het bondsschuttersfeest hebben wij tal van activiteiten. De dag zal beginnen om 11.00 uur met de onthulling van de schutsboom op de rotonde bij de Sprank (Westsingel en de Kempweg). In vroegere tijden werd er een 'schutsboom' geplaatst op de plek, waar de schutterij, was gehuisvest. Vanuit Koos Swinkels, bekend van o.a. het Historisch Platform Venray, is het initiatief ontstaan om een dergelijke schutsboom weer in ere te herstellen en uiteindelijk is dit door de geweldige inbreng van sponsoren, begunstigers en zeker niet te vergeten het Historisch Platform Venray gelukt, en zal op deze dag om 11.00 uur in het bijzijn van vele autoriteiten en burgers de schutsboom onthuld worden. De Kerkelijke zegen zal zeker niet ontbreken.

Vanaf 14.00 uur beginnen de activiteiten op de schuttersweide. Er zal, in samenwerking met Nika Actief een open dag worden georganiseerd. Een open dag, waar Venrayse verenigingen en diverse vrijwilligers en organisaties zich eigen kunnen presenteren. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar mensen, die een stand willen benutten, want samen maken wij van deze dag een feest. Ook zal het schutterspad officieel worden geopend.

Het schutterspad is een wandeltocht door de bossen rondom de schuttersweide en om de 400 meter staat er een boekwerk opgesteld. Deze pagina in het boek beschrijft op een virtuele manier de historie, het reilen en zeilen en de hedendaagse schutterij. De twee hoofdrolspelers zijn fictieve personen, die op een kinderlijke wijze u meenemen in het lichaam van een schutterij. Aan het einde van de tocht kom je op de schuttersweide terecht en kun je het allemaal zelf beleven? Er zijn een tweetal mogelijkheden om deze tocht te lopen, dit kan op eigen gelegenheid, maar u kunt zich ook laten begeleiden door een jeugdlid van de schutterij, dit geeft alles nog meer cachet. Dit schutterspad is onlangs erkend door de Stichting Kern met Pit voor de editie 'Kern met Pit 2015' en typeert de betrokkenheid van de jeugd, want dit project is bedacht en uitgevoerd door de jeugdleden van de schutterij.

Maar natuurlijk ontkomen wij er deze middag niet aan om de gemeenschap zelf kennis te laten maken met deze schutterssport. U kruipt zelf in de huid van een schutter en strijd samen in een drietal voor de titel 'Beste drietal van Venray'. Kunt u niet schieten, dit maakt niet uit, want u wordt volledig begeleidt door de leden van de schutterij en er is een maximum van één schutter van een schutterij per drietal, zodat het een eerlijke strijd blijft. Voor de jeugd zal er ook de mogelijkheid zijn om te schieten en zal het traditionele springkussen niet ontbreken en niet te vergeten kan de hele gemeenschap genieten van het aanbod van verenigingen, workshops (zoals Djembe, muzieklessen, die er deze dag zijn en zullen plaatsvinden. 

Zondag 17 mei 2015

Zondag 17 mei 2015 staat volledig in het teken van het bondsschuttersfeest. Delegaties van de aangesloten schutterijen zullen door het College van Burgemeester en Wethouders ontvangen worden in het gemeentehuis van Venray, let op dit is een besloten aangelegenheid, maar vanaf 13.30 uur gaat het echt gebeuren.

Op het Schouwburg- en het Henseniusplein zullen de schutterijen en schuttersgilden zich gaan opstellen om daar geïnspecteerd te worden door de Kerkelijke en Wereldlijke autoriteiten, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Nadat de Koninklijke Harmonie Euterpe het Nederlands, het Limburgs volkslied en een pittige mars voor de inspectie heeft laten horen, zal de optocht gaan trekken door het centrum van Venray. Nadat de optocht is afgelopen, vertrekken alle deelnemers en de supporters naar de schuttersweide, gelegen aan de Loonsedijk 5 te Merselo, waar alle overige wedstrijden, zoals de muziek-, de solisten-, de vendel- en de schietwedstrijden zullen plaatsvinden. Ook zullen hier diverse deelnemers, zoals de koningsparen beoordeeld worden door de jury en zeker niet te vergeten de kinderjury. Natuurlijk zal voor de inwendige mens en de muzikale noot gezorgd worden. Op dit moment zijn wij nog in onderhandeling wie deze middag de muziek gaat verzorgen, maar in de volgende nieuwsbrief zullen wij u dit zeker laten weten.

Ook zal er deze middag geschoten worden om de algemene titel van bondskoning van de schuttersbond Juliana. Alle schutterskoningen van de schutterijen van de schuttersbond Juliana gaan met elkaar strijden wie zich één jaar lang de bondskoning mag gaan noemen van deze schuttersbond. Een prachtige strijd wordt dit en u kunt het zelf ook meemaken.

Om 19.00 uur zal de eerste officiële prijsuitreiking plaatsvinden, waarbij de ereprijs van de gemeente Venray, de overige prijzen en ook de publieksprijs van de jeugd wordt uitgereikt aan de winnaars. De rest van de avond staan in het teken van de kaveling van de schietwedstrijden en de muziek zal ervoor zorgen dat jullie de hele avond op de schuttersweide blijven, want dit feest maak je niet elk jaar mee.

Tegen de klok van 22.00 uur zal de laatste prijsuitreiking plaatsvinden en zullen wij, samen met U, terugkijken op een schitterend bondsschuttersfeest.

Wist u dat aan dit bondsschuttersfeest wordt deelgenomen door:

Koninklijke Harmonie Euterpe Venray
Sint Antonius Abt Gilde Blitterswijck
't Zandakker Gilde Sint Jan Venray
Koninklijk Schuttersgilde Sint Willibrordusgilde Geijsteren
Sint Antonius en Sint Petrus Baarlo
Sint Antonius Abt Gilde Deurne
Sint Urbanus Belfeld
Sint Jorisgilde Sint Oedenrode
Sint Hubertus Beringe
Onze Lieve Vrouwe Gilde Maashees
Sint Thomas van Aquino Blerick
Sint Theobaldusgilde Overloon
Sint Urbanus Grashoek
Sint Servatiusgilde Lieshout
Sint Jan Grubbenvorst
Onze Lieve Vrouwe Gilde Holthees
Sint Lucia Horst
Sint Margaretha Gilde Aarle-Rixtel
Sint Hubertus Kessel
Sint Joris en Sint Anthoniusgilde Maashees
Sint Lambertus Helden
Sint Dionysiusgilde Heijen
Sint Martinus Maasbree
Bussen Schutten Neer
Sint Leonardus Panningen-Egchel
Sint Barbara Reuver
Sint Sebastianus Sevenum
Ons Genoegen Siebengewald
Sint Anthonius Tegelen
Sint Martinus Tegelen
Akkermansgilde Venlo

Onder voorbehoud:
De schutterij van Amsterdam

Sponsoring evenement

Natuurlijk blijft het altijd voor een organisator een uitdaging om een bondsschuttersfeest te bekostigen en zijn wij helaas ook afhankelijk van de giften/subsidies van derden. Wij vragen dit niet graag, maar we moeten wel. Tot onze grote vreugde krijgen we positieve reacties op onze sponsoraanvragen, maar wij kunnen nog alle hulp hiervoor gebruiken. Wilt u vrijblijvend een sponsorbrief ontvangen, neem dan zeker contact op via het mailadres: Bvanlierop@Home.nl en volg alle ontwikkelingen natuurlijk op www.zandakker.nl en niet te vergeten op Facebook!

Koningsvogelschieten

Twee weken voorafgaande aan dit grote bondsschuttersfeest, zal op de schuttersweide ook de strijd losbarsten wie als koning of koningspaar het bondsschuttersfeest in Venray mag gaan beleven. Dit zal een zware strijd worden en u kunt hier alvast een voorproefje nemen op het bondsschuttersfeest. Zondag 3 mei 2015 zal om 09.30 uur de Hoogmis in de Sint Petrus Banden Kerk worden bijgewoond en vanaf 13.45 uur bent u te gast op de schuttersweide, aan de Loonsedijk 5 te Merselo voor het koningsvogelschieten. Ook het publiek kan deze dag meestrijden om de eretitel van 'erekoning' en daarmee opvolger te worden van Jan Beekmans, die deze eer het vorig jaar wist te winnen. Ook de 'erekoning' zal zeer zeker een aparte positie krijgen op ons bondsschuttersfeest, dus het is een uitdaging voor u allen om dit jaar mee te strijden. Natuurlijk zijn er ook tal van andere activiteiten, zoals het jeugdkoningsvogelschieten, de tombola en natuurlijk vertier en vermaak. Noteert u deze datum vast in uw agenda en u beleeft deze dag samen met ons!

Voor het downloaden van de nieuwsbrief, klik hier!