OLS-kamperen: van de feesttent naar je eigen

Bij de meeste schuttersfeesten komt men rond het middaguur aan en vertrekt men weer als de prijzen zijn uitgereikt. Dat schutters van tent en wei houden is bekend. Waarom dan niet wat langer genieten en er een weekendje van maken?

Dat dacht een groep Waubachse schutters althans en richtte het kampeercomité D’r Sjeve Hiering (de scheve haring) op. In 2008 namen we op uitnodiging van apotheker en vrijschut Kees Roozen deel aan een groot gildefeest in zijn geboortedorp Moergestel. Het feest op zondag verregende een beetje, maar op zaterdag hadden we een zonnige wandeling naar de La Trappe-brouwerij. Dat eerste kampeeravontuur beviel erg goed dus vanaf 2009 ligt een deel van St. Joseph praktisch elk OLS op een vlakbij gelegen camping. Meestal is het programma ruwweg hetzelfde. Op vrijdag bouwen de kwartiermakers de eigen en de gezamenlijke tent op. Daarna avondeten en de optochtroute en feesttent verkennen. Op zaterdag na het gezamenlijk ontbijt een leuke activiteit voor jong en oud. Zo hebben we bijvoorbeeld al gezeild en in de Maas gezwommen. ‘s Avonds gaat uiteraard de barbecue aan.

Zondagmorgen staat de radio op L1 en worden de uniformen en instrumenten nog eens goed gepoetst. Dan geen lange busreis, maar wandelend naar het opstelterrein. Als ’s avonds de zon zakt zwaaien we de thuisgangers uit en gaan de achterblijvers nog een keer de feesttent op en aaf. Op maandag alles inpakken en de wei netjes achterlaten. Dit jaar stopte corona het hele schuttersseizoen in een verplichte “sjötdown”, zo ook het OLS te Meijel. Maar vanaf juli mocht er weer gekampeerd worden en wij hadden reeds lang van tevoren de camping geboekt. Snel werd duidelijk dat we niet ook nog het kampeerweekend wilden laten schieten. Dus gingen wij het eerste weekend van juli tóch naar Meijel. Dagblad De Limburger had er hoogte van gekregen en plaatste een artikel in de edities Noord en Parkstad. Wij kunnen het kamperen tijdens het OLS in ieder geval van harte aanbevelen. Wij schuiven onze tenten wel een plekje op. Een weekend tentenkamp versterkt de band!

Drees Brassée
St. Joseph Waubach