Schutterij Sint Willibrordus Meijel wint het Oud Limburgs Schuttersfeest

De Schutterij Sint Willibrordus Meijel heeft op zaterdag 13 juli 2019 het Oud Limburgs Schuttersfeest gewonnen. In de vijftiende kavelronde viel de beslissing en versloeg Sint Willibrordus Meijel de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray, derde werd de schutterij Sint Sebastianus uit Herkenbosch.
 
Het begin van de kaveling


Zaterdagmorgen werd de start van de kaveling met tien minuten uitgesteld in verband met de neerslag, maar om 11.10 uur begonnen de 25 overgebleven schutterijen aan de eindstrijd. Jammer genoeg was het de schutterij Sint Sebastianus uit Spekholzerheide, die meteen afviel. Na 9 kavelronden bleek dat de winst in Nederlands-Limburg terecht zou komen, toen de laatste overgebleven Belgische schutterij, Sint Elisabeth Stokkem miste. De strijd ging gewoon door en tegen 14.45 uur was het moment daar dat de 9 overgebleven schutterijen: Sint Sebastianus Herkenbosch, Sint Lambertus Helden, Sint Willibrordus Obbicht, Sint Willibrordus Meijel, Sint Sebastianus Mheer, Sint Lambertus Oirsbeek, Sint Petrus & Paulus Susteren, Sint Joris Wessem en ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray werden bij elkaar geroepen en de burgemeester of wethouder van de deelnemende schutterij en de voorzitter werd de vraag gesteld of zij bereid waren om te organiseren, als zij hem zouden winnen: Alle antwoorden waren ‘Ja’ en kon er begonnen worden aan de absolute finale.
 
De afvallers volgden elkaar elke ronde op. Sint Sebastianus Mheer, Sint Lambertus Helden verlieten de wedstrijd. De 12e kavelronde werd een zware ronde, want Sint Joris Wessem, Sint Lambertus Oirsbeek, Sint Petrus & Paulus Susteren en Sint Willibrordus Obbicht verlieten de strijd en bleven Sint Sebastianus Herkenbosch, Sint Willibrordus Meijel en ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray over en gingen ze met zijn drieën uitmaken wie het Oud Limburgs Schuttersfeest zou gaan winnen.
 
In de 14e kavelronde viel het doek voor Sint Sebastianus Herkenbosch, maar een schitterende derde plaats (Net als 2018) werd er behaald.
 
Meijel versus Venray
 
De zestallen van Sint Willibrordus Meijel, bestaande uit Cindy Lemmen, Huub Lemmen, Nienke de Bruin, Tanicha van de Kruijs, Lilian van de Kruis en Mark Stemkens gingen de strijd aan met ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray, bestaande uit Henk Klein, Patrick de Klein, Geert Hendriks, Alex Lamers, Ron Linders en Hans van Rhee.  In de 15e ronde viel de beslissing. De achteropschutter van Venray, Hans van Rhee miste het 18e blokje en nog vier rake treffers, resten voordat Sint Willibrordus uit Meijel de winst kon pakken. Dit geschiedde ook feilloos en Mark Stemkens schoot de winst naar Meijel toe.
 
De top 10
 
  1. Schutterij Sint Willibrordus Meijel
  2. Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray
  3. Schutterij Sint Sebastianus Herkenbosch
  4. Schutterij Sint Joris Wessem
  5. Schutterij Sint Willibrordus Obbicht
  6. Schutterij Sint Lambertus Oirsbeek
  7. Schutterij Sint Petrus & Paulus Susteren
  8. Koninklijke Schuttersgilde Sint Lambertus Helden
  9. Schutterij Sint Sebastianus Mheer
  10. Schutterij Wilhelmina Hingen
 
Jeugdluchtbuksschieten
 
Voor het eerst in de geschiedenis organiseerde de jeugdcommissie van de Oud Limburgse Schuttersfederatie het jeugdluchtbuksschieten voor de jeugd van de aangesloten schutterijen. 22 Schutterijen gingen met elkaar de strijd aan.  Het werd een eerste spannende strijd, die door Django Goffin en Rianne Thomassen (Jeugdcommissie) uitstekend werden geleidt. Sint Oda Boshoven-Weert, Sint Sebastianus Herkenbosch gingen de strijd in de kaveling met elkaar aan en uiteindelijk won Sint Sebastianus Herkenbosch  ! Het drietal Alisha Balendonck, Selina Balendonck en Yoël Pex zorgden ervoor dat het  ‘Ut sjötje’ naar Herkenbosch gaat.
 
Tweede werd Sint Oda Boshoven-Weert en derde Sint Elisabeth Stokkem. Opvallend detail is dat de jeugd van Sint Oda Boshoven-Weert werd gevolgd door het Jeugdjournaal.
 
Schutterij Sint Willibrordus Meijel


Schutterij St. Willibrordus - in Meijel ook wel "de Grúún" genoemd - is een gewaardeerde vereniging, zowel binnen de Meijelse gemeenschap als daarbuiten. De leden en het bestuur werken hard aan de instandhouding en uitbouw van de schutterij en het muziekkorps.
De schutterij is aangesloten bij de schuttersbond Eendracht maakt Macht Weert, de oudste schuttersbond in Nederlands en Belgisch Limburg. De vijf bondsschuttersfeesten per jaar bepalen voor een groot deel de kalender van schutterij Sint  Willibrordus. Maar het schuttersfeest waar iedere schutter naar uitkijkt is het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest) dat ieder jaar in het eerste weekeinde van juli wordt georganiseerd.

Historie

12 December 1951 werd de schutterij Sint Willibrordus Meijel opgericht. Op deze dag verleende het College van Burgemeester en Wethouders een vergunning voor het plaatsen van een schietboom bij de toenmalige locatie van de schutterij, café Krémmer aan de Astenseweg 1-3 te Meijel.  Deze jonge schutterij slaagde erin 1954 meteen in om het Oud Limburgs Schuttersfeest te winnen. Het zestal schutters: Jan Puts, Tjeu van Deursen, Sjeng van Deursen, Willem Snijders, Grad van Lier, Sjra van Heugten en buksmeester André Philips schreven destijds geschiedenis: Zij wonnen het Oud Limburgs Schuttersfeest in Margraten. Met medewerking van de hele Meijelse gemeenschap werd het Oud Limburgs Schuttersfeest  in 1955 georganiseerd; Meijelse ondernemers waren donateur of begunstiger, andere Meijelse verenigingen hielpen mee, zustervereniging Sint Nicolaas leefde mee in de overwinningsroes alsof het hun eigen succes was. Het feestterrein werd ingezaaid nabij de Kurversweg, waar nu de woningen van plan Starteveld I liggen. Op 3 juli 1955 beleefde Meijel een geweldig Oud Limburgs Schuttersfeest met een schitterende optocht door het dorp.

Meijel
 
Meijel is een kerkdorp en voormalige gemeente in Nederlands-Limburg. De plaats telt 6187 inwoners (2016Op 10 maart 2009 besloot de Meijelse gemeenteraad met een kleine meerderheid (6-5) om voor een fusie met buurgemeenten Helden, Kessel en Maasbree te kiezen. ). Per 1 januari 2010 maakt Meijel deel uit van de gemeente Peel en Maas. Meijel heeft - naast zijn geïsoleerde ligging tussen moeras en Peel - ook politiek lang in een isolement gezeten. Terwijl buurgemeente Deurne wel tot de Generaliteitslanden behoorde, maakte Meijel daar geen deel van uit. Meijel hoorde bij het Overkwartier of Opper-Gelre en was dus achtereenvolgens Spaans en Oostenrijks (of 'Belgisch'). In de Franse tijd hoorde het ook bij het 'Belgisch' departement van de Nedermaas. De andere buurgemeente, Helden, behoorde tot Pruisisch Opper-Gelre. De genoemde twee buurgemeenten hebben eeuwenlang ruzie gemaakt over tussengelegen turfgronden, hoewel Brabanders en Limburgers (ook uit Helden) met elkaar huwden en zich in Meijel vestigden. Dit laatste resulteerde in een geheel eigen dialect, dat dichter bij de Brabantse peeldialecten ligt dan bij de Limburgse en ook veel overeenkomsten vertoont met het net over de Limburgs-Brabantse grens liggende Neerkant.
 
Meijel ligt tevens bij een van de weinige doorgangen door de Peel, aan de weg van 's-Hertogenbosch naar Keulen. Mogelijk gaat deze verbinding tot in de Romeinse tijd terug, toen de weg de belangrijke tempelplaats Empel met Keulen verbond. Langs deze weg zijn tal van Romeinse vondsten gedaan (Teksten Wikipedia).
 
Gemeente Peel en Maas


Peel en Maas is een Nederlandse gemeente in de provincie Limburg. Ze is op 1 januari 2010 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Helden, Kessel, Meijel en Maasbree. Peel en Maas telde op 1 januari 2010 43.020 inwoners (bron: CBS) op een oppervlakte van 161 km².  De gemeente Peel en Maas ligt aan de linkeroever van de Maas en wordt tot Noord-Limburg gerekend. Voorts valt ze in de Peel, behalve de strook aan de Maas die tot het Maasland behoort. Ze beschikt over een eigen publieke lokale omroep, Omroep P&M geheten. De gemeente Peel en Maas heeft sinds 2016 een partnerschap met de Duitse stad Grevenbroich.
 
De gemeente Peel en Maas staat onder leiding van de burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en is een gemeente, waarin het schuttersgehalte hoog is.  Maar liefst 9 schutterijen telt deze gemeente:  Binnen de schuttersbond Juliana opereren de schutterijen Sint Hubertus Beringe, Sint Leonardus Panningen-Egchel, Sint Urbanus Grashoek, Sint Martinus Maasbree, Sint Hubertus Kessel, Sint Antonius & Sint Petrus Baarlo en Sint Lambertus Helden en binnen de schuttersbond Eendracht maakt Macht Weert de schutterijen Sint Willibrordus en Sint Nicolaas Meijel.
 
Data Oud Limburgs Schuttersfeest 2020

 
Op donderdag 25 juni 2020 zal het Kinjer-Oud Limburgs Schuttersfeest worden gehouden. Zaterdag 4 juli 2020 zal in het teken staan van de Eucharistieviering en op zondag 5 juli 2020 vindt het Oud Limburgs Schuttersfeest plaats, de kaveling geschiedt op zaterdag 11 juli 2020.

Bronverrmelding foto L1