Schuttersgilde Sint Sebastianus Sevenum wint het Oud-Limburgs Schuttersfeest

Het schuttersgilde Sint Sebastianus uit het Noord-Limburgse Sevenum heeft het Oud-Limburgs Schuttersfeest 2018 gewonnen. In de absolute finale toonden de Sevenumse schutterij zich beste schutterij van Limburg, doordat het zestal van de schutterij Sint Petrus & Paulus Susteren misten. De schutterij Sint Sebastianus Herkenbosch werd derde.

Voordat de tweede kaveldag van het Oud-Limburgs Schuttersfeest begon, werd stilgestaan bij het overlijden van Theo Mertens van de schutterij Sint Barbara uit Tungelroy, die afgelopen donderdag vredig is ingeslapen. De Tungelroyse schutterij had direct besloten om niet deel te nemen aan de kavelwedstrijden. De federatiepresident, Ger Koopmans, herdacht Theo Mertens in een warme toespraak en Paul Roberts speelde the Last Post en daarna werd het op de schuttersweide doodstil ter herinnering aan Theo, mogen hij rusten in vrede.

Daarna begon het schieten.

De tweede kaveldag van het Oud-Limburgs Schuttersfeest begon op zaterdag 7 juli 2018 met een grote veldslag. Slechts 12 van de 26 deelnemende schutterijen overleefden de eerste ronde van 18 punten. De stand van de zon had een grote invloed. Voor de pauze (en dus in de tweede kavelronde) werd het deelnemersveld teruggebracht naar 10 schutterijen.

Om 13.30 uur werden de burgemeesters van de deelnemende schutterijen uitgenodigd om ‘Ja’ te zeggen tegen de organisatie mits zijn of haar schutterij zou gaan winnen. Ze zeiden allemaal ‘Ja’.
 
De eerste ronde op de kleine blokjes zorgde voor de volgende slag en werd duidelijk dat het Oud-Limburgs Schuttersfeest teruggaat naar Nederlands-Limburg. De schutterij Sint Elisabeth uit Stokkem miste en werd achtste. De volgende kavelronde werd een drama, want van de zeven overgebleven schutterijen terug naar twee schutterijen. Sint Andreas Melick, Sint Salvius Limbricht, Sint Antonius Nederweert, Sint Willibrordus Obbicht en Sint Sebastianus Herkenbosch misten en de zestallen van Sint Petrus & Paulus Susteren en Sint Sebastianus Sevenum streden door. Deze twee zestallen begonnen samen aan een mooie strijd, waarin continue de 18 punten feilloos naar onderen werden geschoten. Het ritme werd voor de schutters duidelijk zichtbaar, dus besloot de schietcommissie om een pauze in te gelasten. Zoals vaker in de historie, zorgde deze pauze voor de beslissing.
 
In de eerstvolgende ronde schoot de schutterij Sint Petrus & Paulus uit Susteren mis. Net daarna mocht de achteropschutter van Sevenum, Erik Sturme, aanleggen voor zijn laatste schot en hij faalde niet en haalde voor de eerste keer de eindzege van het Oud-Limburgs Schuttersfeest binnen en zodoende zal men in 2019 naar Noord-Limburg komen voor het Oud-Limburgs Schuttersfeest.


De top tien van het Oud/Limburgs Schuttersfeest 2018
 

  • 1. Schuttersgilde Sint Sebastianus Sevenum
  • 2. Schutterij Sint Petrus & Paulus Susteren
  • 3. Schutterij Sint Sebastianus Herkenbosch
  • 4. Schutterij Sint Willibrordus Obbicht
  • 5. Schutterij Sint Antonius Nederweert
  • 6. Schutterij Sint Salvius Limbricht
  • 7. Schutterij Sint Andreas Melick
  • 8. Schutterij Sint Elisabeth Stokkem
  • 9. Koninklijke schuttersgilde Sint Lambertus Helden
  • 10. Schutterij Sint Joris Wessem