Verenigingen
HISTORIE
Even een beetje terug in de tijd: na de Eerste Wereldoorlog verzamelden schutterijen uit naburige dorpen weer om jaarlijks een aantal schuttersfeesten te houden. Die feesten verliepen aanvankelijk goed, maar door allerlei oorzaken en omstandigheden verminderde de belangstelling en enkele schutterijen verdwenen zelfs weer van het toneel. Andere schutterijen namen verder deel aan de geplande feesten en ook aan het O.L.S. Omdat deze schutterijen niet georganiseerd waren in een bond, konden zij het Oud-Limburgs Schuttersfeest wel winnen, maar ze mochten het niet organiseren.
Bij de start van de bond was Pierre Creemers de grote bezieler. 'Meester Creemers', zoals hij genoemd werd in de streek, was een schutter in hart en nieren. Hij zag het probleem van de schutterijen in Belgisch-Limburg en wilde daar graag iets aan doen. Meester Creemers heeft toen samen met enkele anderen contact opgenomen met Meester Peeters uit Ittervoort (Nederland), de toenmalige voorzitter van de O.L.S.-federatie. Die gaf hen de raad zelf een bond op te richten.
Dat gebeurde uiteindelijk op zondag 7 maart 1948 in Elen. De Bond 'Maas en Kempen' verenigde toen de volgende schutterijen: Sint-Pieter Elen, Sint-Monulphus en Gondulphus Rotem, Breidelzonen Kessenich, Sint-Martinus Kessenich, Sint-Lambertus Molenbeersel, Sint-Martinus Grootbeersel en Sint-Hubertus Manestraat. Niet lang daarna traden Sint-Servatius Raam, Sint-Sebastiaan Dorne, Sint-Lambertus Louwel en Sint-Martinus Niel-bij-As ook toe.
In de loop der jaren kwamen er nog andere schutterijen bij en nu telt de schuttersbond Maas en Kempen 20 schutterijen.
Op hun website www.maasenkempen.be kan u het laatste nieuws, resultaten van hun bondsfeesten en hun activiteitenkalender terugvinden.